Infrastructure as a Service (IaaS)

Infrastructure as a Service (IaaS), på svenska ofta översatt till ”infrastruktur som tjänst” är en term som beskriver hur man arbetar med infrastruktur via internet och i molnet. IaaS anses av många vara grunden i molntjänster och det finns många fördelar med detta sätt att hantera sin infrastruktur och att med den utveckla sin produkt.

Man brukar prata om att Infrastructure as a Service består av tre delar; nätverk, hur man lagrar data och beräkningskapacitet. Ofta används en virtuell server och i de flesta fall så betalar man bara för när eller hur mycket man använder denna server. Detta gör att Infrastructure as a Service är en bra lösning när man växer och inte på förhand vet hur mycket man behöver eller när man har olika behov från månad till månad.

Inom IaaS finns det ett antal kända lösningar varav de största är AWS, VMware Cloud on AWS och Azure. Men innan vi går vidare och pratar mer om de olika lösningarna så ska vi bara snabbt gå igenom vad IT-drift är för dig som behöver lite grundläggande introduktion till ämnet.

IaaS

Vad är IT-drift?

Det finns många definitioner av IT-drift och att man som vanlig Svensson upplever en viss förvirring kring ämnet är därför inte så märkligt. Dessutom har olika leverantörer ofta en egen bild av vad och hur mycket som ska ingå i drift av IT. För dig som är intresserad av att få hjälp med IT-drift kan det därför vara bra att få lite grundläggande förståelse för vad IT-drift är så att du sedan kan bestämma vilka delar det är du vill få hjälp med och därefter kan välja en bra leverantör för just dina behov. 

IT-drift kan som sagt innehålla ett antal olika tjänster men enkelt sammanfattat så kan man säga att IT-drift innebär att man driver och tar hand om IT-behov. Det kan till exempel handla om att se till att program är uppdaterade, att felsöka och åtgärda fel eller att se till så att systemet är säkert.

Vissa leverantörer beskriver IT-drift som drift av server, databaser och operativsystem men vissa leverantörer tar också ett större grepp och inkluderar drift av applikationer och program.

AWS – Amazon Web Services

AWS står för Amazon Web Services som är en stor plattform för molntjänster.  Detta är en av de största och mest populära tjänsterna i världen och Amazon utökar ständigt sitt erbjudande med nya tjänster och lösningar. Det kan ibland kännas komplext med så många tjänster och svårt att hänga med i de ständiga uppdateringarna men med en bra leverantör som tar hand om din IT-drift är denna Infrastructure as a Service ett tryggt och bra alternativ.

VMware Cloud on AWS

VMware Cloud on AWS är en hybridtjänst som har tagits fram av de två stora aktörerna VMWare och Amazon Web Services. VMware ägs av den stora datortillverkaren Dell som tillverkar mjukvara för virtualisering och Amazon Web Services är idag en av de största leverantörerna av publika molntjänster. Att dessa två jättar börjar samarbeta innebär många fördelar. När du i AWS-molnet kör VMware så  får du tillgång till skalbara, snabba och säkra tjänster och kan spara både resurser och pengar.

Azure

Med molnplattformen Azure, som har utvecklats av Microsoft, kan du både utveckla och hosta program och applikationer. Azure har hundratals olika tjänster och verktyg och många företag som redan sedan tidigare använder Microsoft tjänster väljer Azure när de vill börja bygga och hosta applikationer på en molnplattform. Microsoft utvecklar ständigt Azure och det finns även planer på samarbeten med stora leverantörer så som Dell och HP. 

Dra nytta av att Infrastructure as a Service är en service
Att försöka greppa vad IaaS är kan kännas som en djungel och det kan vara svårt att veta vilken lösning man ska välja – men känn ingen oro! Med en bra leverantör så är IaaS verkligen en service som gör att du kan fokusera på att utveckla just din tjänst!

Är ni intresserade av serverless computing? Klicka här för att se vår blog-post om Serverless Computing