En CTO som är nyfiken, ivrig och inte rädd för förändring

Robin Östlund är Chief Technology Officer (CTO) på Opsio. En roll som kräver mycket erfarenhet, kompetens och ett brinnande IT-intresse. Det är han som ser till att ditt företag kan spara pengar genom automatiserade lösningar. 

Googlar man CTO får man fram – ”högt kvalificerade yrkesverksamma personer som spelar en mycket viktig roll i forsknings- och utvecklingsavdelning i företaget”. Detta är en bra sammanfattning av Robins roll på Opsio. Han brinner för att utveckla flöden som spar tid och effektiviserar genom automatiserade processer.

CTO – en viktig rollRobin Östlund - Opsio

Robin har arbetat med IT i tio år och har varit med och utvecklat den svenska molnmarknaden. Han har tidigare varit driftsansvarig på Cygate och arbetat på Ipeer sedan 2009 med skalbara och flexibla hostingtjänster. Genom att designa, bygga och automatisera har han hjälpt små till stora kunder att spara pengar. 

– Jag är en problemlösare! Jag gillar att skapa och utveckla för att förbättra flöden. Jag har jobbat som teamleader i många år och fokuserar på att skapa processer med hållbara rutiner, berättar Robin.

När Opsio frågade Robin om han ville bli CTO var det ett självklart ja. Han upplever att Opsio har ett stort driv framåt när det gäller både företaget och utvecklingen i molnmarknaden. Han är högst inblandad i Opsio’s kunders projekt gällande kvalité, lösningar och mål. För närvarande arbetar han med att skapa ett bra samarbete och hållbara rutiner med Opsio’s kontor i Indien. Robin ser till att stötta tekniker i Sverige och Indien samtidigt som han är till stor hjälp för säljarna med sin kunskap och erfarenhet. Inom några år kommer rollen innebära ett tätt samarbete med Opsios Konsultchef, Supportchef och Operation manager. En stor del av hans roll blir intern utveckling med den personal som skapar nya system och lösningar.

– Jag tycker att det är roligast att driva utveckling och automatisering. Det finns enorma automatiseringsmöjligheter i IT-miljöer. Saker som behöver göras mer än en gång vill jag automatisera för att effektivisera. Att skapa rutiner som fungerar dygnet runt är en rolig utmaning. När det blir bra, vilket det blir, blir det väldigt bra, ler Robin.

Kompetens

Robin vet att molntjänster är framtiden. Genom molntjänster som AWS kan små företag och kunder snabbt komma igång med en kraftfull plattform utan investering. Hans utbildning och spetskompetens inom solution arkitektur, utveckling, programmering och serverlösningar är nödvändigt för att få fram en bra lösning i bland annat AWS. Robins team arbetar dagligen med att designa nätverk, serverless applications, autoscaling och automation. För att arbeta med AWS behövs en djup certifiering och den har teamet. I framtiden vill Robin analysera data utifrån Artificiell Learning som han finner otroligt intressant. 

För Robin är det viktigt att arbeta i ett företag där det går snabbt, som är med i tiden, proaktiva och lyssnar till vad kunderna vill ha. Kunskap och kompetens är alltid nummer ett!

– Jag upplever att IT-företag kan sakna tempot och tänket runt automatisering för kostnadsoptimering. På Opsio behöver jag inte fundera på detta, det finns där 24/7, berättar Robin.

Framtid

AWS kommer vara viktigt för svenska företag i framtiden. Opsio kommer att kunna erbjuda företag oändligt många möjligheter inom AWS. Genom att utnyttja resurserna effektivt och undvika dubbelarbete kan man enkelt skapa en driftsäker plattform där man tillåts att växa snabbt globalt. AWS kommer även att vara viktigt för de som i dagsläget använder sig av VMware. 

– App-bolag, webbportaler, E-handlare osv är nätnära företag och de som först kommer att börja använda sig av AWS. De kommer att tillåtas en snabb utvecklingskurva. Större företag har mer komplexa miljöer där det kan vara en större process i att migrera till AWS, därför kommer det att ta lite längre tid för dem, berättar Robin.

Robin tror på framtiden. Opsio kommer att vara det självklara valet när det kommer till serveroperation och Cloud tjänster. Indienkontoret kommer att komplettera Sverigekontoret med kompetens och därmed ge Opsio den bästa proaktiva IT-supporten på svenska marknaden, dygnet runt – året om. Både stora och små företag kommer att vara viktiga för Opsio och Opsio för dem. En IT-Konsult som är anpassningsbar med ett bra och starkt team.

Drömkunden

Robin vill arbeta med en varierad skara företag. Allt från IT-chefer på stora företag till start-ups. Men drömkunden är ändå att få jobba med en grupp utvecklare. 

–  Jag vill hjälpa företag med deras molnmiljö så att den blir så automatisera och kostnadseffektiv som möjligt för att sedan sköta om driften och utvecklingen av projektet. Idag hjälper jag exempelvis ett företag att bygga en molnmiljö som hanterar ca 10 miljoner dokument där det är av yttersta vikt med hög säkerhet, responstid och kostnadseffektivitet. Att få arbeta med människor som ligger i framkant när det gäller IT, med ett brinnande intresse, känns rätt eftersom vi är likasinnade och kommer att få utveckla framtiden tillsammans, säger Robin som avslutning.