Nyheter! AWS RoboMaker, AWS Transit Gateway & Firecracker

Opsio är på plats i Las Vegas för AWS re:Invent och fångar där allt nytt som lanseras och träffar människorna som gör tjänsterna möjliga. Vi är inne på dag två men redan har AWS sin vana trogen öst på med lanseringar och nyheter. Det sägs att alla som besöker re:Invent är rädda för att lägga sig och sova, för man vet aldrig vilka nyheter AWS lanserar under natten. Jag tänkte här försöka presentera några av de hetaste.

AWS RoboMaker

I en värld där robotar används mer och mer laserar AWS tjänsten RoboMaker för att förenkla utveckling, simulering, test och deployment av robotar. Tjänsten hänger tätt ihop med AWS övriga tjänster inom Internet of Things (IoT) och har så klart därmed möjlighet att enkelt ansluta andra tjänster som Amazon Lex, Polly, Amazon Rekognition, Amazon Kinesis Video Streams, Amazon CloudWatch och även Amazon SageMaker för mer avancerade tillämpningar av machine learning.

Intelligent tiering i Amazon S3

En ny lagringsklass i Amazon S3 gör det enklare att kostnadsoptimera AWS genom att automatiskt flytta data mellan sådant som används ofta och sådant som används sällan. Därmed får man tillgång till billigare lagring automatiskt utan att behöva göra någonting.

AWS Transit Gateway

För att förenkla byggandet av avancerad nätverksarkitektur i AWS lanseras AWS Transit Gateway. Med hjälp av Transit Gateway byggs interconnected VPCs, VPN, DMZ, routing och säkerhet. Enterprisenätverk för alla.

AWS Global Accelerator

Genom Global Accelerator kan organisationer routa trafik till flera regioner för att förbättra tillgänglighet och prestanda för slutanvändarna. Användarna styrs automatiskt mot din applikation baserat på geografi, applikationens hälsa eller viktning som du kan styra. Leverera din tjänst globalt på ett bättre och enklare sätt!

Firecracker

Den största och viktigaste lanseringen hittills är Firecracker. En ny virtualiseringsteknik som baseras på KVM. Med Firecracker kan micro-virtual machines startas på bråkdelen av en sekund, med säkerheten från traditionella VM:ar med med effektiviteten från containrar. Få kommer troligtvis själva att köra Firecracker men den ligger till grund för tjänster såsom Fargate och AWS Lambda, två av de viktigaste tjänsterna hos AWS idag. För att ytterligare göra nyheten större har AWS valt att göra Firecracker till opensource.

Det här är några av de nyheter som skett men listan är mycket, mycket längre. Bortsett från ett stort antal tekniska sessioner varje dag sker det hela tiden lanseringar under re:Invent. Under onsdagen och torsdagen kan vi dock räkna med att det kommer smälla riktigt högt då Andy Jassy och Werner Vogels håller sina keynotes.

Fortsätt följa oss från re:Invent för fler uppdateringar.

Hälsningar

Gunnar Grosch

Cloud Evangelist – Opsio
gunnar.grosch@opsio.se