AWS på Sverigemarknaden i höst

Den 16 maj 2018 åker vi på Opsio upp till Stockholm för att delta på AWS Summit på Stockholmsmässan. Kanske är det då vi får ett datum när AWS kommer att gå live i Sverige? En gissning från mig (och förhoppning) är att de kommer att lansera tjänsten i höst. 

Gunnar Grosch – Cloud Evangelist

Ska du dit? Ska du inte dit men är nyfiken på vad AWS Sweden kan komma att innebära för din företagsutveckling – då tycker jag att du skall tänka om. Det är gratis! Förutom den mest efterlängtade releasen av lanseringen i Sverige kommer det även pratas en hel del matnyttigt för både dig som är IT-chef, VD och ekonomichef. Oavsett om du är ny i molnet eller är en erfaren användare har du något att hämta från eventet. Jag, Jacob och Claes-Göran kommer att finnas på plats för att fånga upp företag som är eller vill ut i molnet, där man kan spara pengar på skalbara lösningar. Som partner till AWS Sweden kommer vi att kunna svara dig på frågor och boka ett möte för en förstudie. Du kan också träffa AWS egna cloud experts som länge jobbat med att utveckla tjänster och effektivisera resurser. För mig blir det ett, som vanlig, intressant möte med experterna där jag kan få input om de senaste tjänsterna och till vilka företag och organisationer de passar. Du kan också träffa AWS egna Solutions Architect Team. Jag skulle inte vilja säga att jag svävar på moln, men näst intill efter som jag just nu lever dygnet runt med arkitektur i AWS. Det ska bli kul att ta del av deras syn på de nyaste tjänsterna, deras tips och tillvägagångssätt.

Hjälp ditt företag att någlobal framgång med AWS

Eventet kommer bland annat att innebära att du kan lyssna till Dr. Werner Vogles, Cheif Technology Officier på Amazon.com. Han brinner för att hjälpa företag att nå global framgång och att omvandla företag till digitala organisationer. Han började på Amazon 2004, är systemforskare i grunden och har författat flera artiklar om distribuerad systemteknologi för företag. Under eventet kan du (och jag) djupdyka i arkitektur och kod tillsammans med ämnesexperter. Jag vet inte om du blir lika exalterad som jag men jag kan lova dig att du kommer att inse hur mycket pengar du kan spara genom att använda dig av skalbara lösningar i molnet.

Företag berättar om sina erfarenheter i AWS

För dig kanske inte Amazon Elastic Container Service (ECS), Amazon ECS för Kubernetes (EKS), Amazon Elastic Container Register (ECR) och AWS Fargate säger jättemycket. Det förstår jag! Och det är inte heller det viktiga, det viktiga är att det finns svenska företag som använder dem redan och kan berätta vad de gjort för deras utveckling och resultat. Hemnet är ett av företagen som arbetat aktivt med AWS för att starta ett kluster i Amazon. Tiffany Jernigan, Developer Advocate-Containers, AWS kommer att berätta om hur man installerar och hanterar kluster. På AWS hemsida skriver de.

”Många framsteg har gjorts om hur man startar ett kluster, och det tar nu bara några minuter att gå från noll till ett löpande kluster på Amazon Web Services. Att utveckla en enkel Kubernetes-arkitektur för att vara redo för produktion i ett stort företag kan dock snabbt bli överväldigande med alternativ för konfiguration och anpassning. I den här sessionen visar vi gemensamma metoder för att köra Kubernetes på AWS och dela insikter från erfarenhet av tio Kubernetes-kluster i produktion på AWS. Vi kommer att täcka alternativ och rekommendationer om hur man installerar och hanterar kluster, konfigurerar hög tillgänglighet, utför rullande uppgraderingar och hanterar katastrofåterställning, samt kontinuerlig integration och implementering av program, loggning och säkerhet.”

Vill du förstå hur din organisation ska kunna göra besparingar i framtiden och öka användarvänligheten tycker jag att du ska lyssna till Monica Lora, Solutions Architect, AWS Sweden som kommer att berätta om serverlösa arkitektoniska mönster. De skriver så här på hemsidan.

”Eftersom serverlösa arkitekturer blir mer populära behöver kunderna ett ramverk av mönster för att hjälpa dem att identifiera hur de kan utnyttja AWS för att distribuera sina arbetsbelastningar utan att hantera servrar eller operativsystem. I denna session beskrivs återanvändbara serverlösa mönster samtidigt som man tar hänsyn till kostnaderna. För varje mönster ger vi bästa praxis för operativ säkerhet och diskuterar potentiella fallgropar och nyanser. Vi diskuterar också överväganden för att flytta en befintlig serverbaserad arbetsbelastning till en serverlös arkitektur. Mönstren använder tjänster som AWS Lambda, Amazon API Gateway, Amazon Kinesis Streams, Amazon Kinesis Analytics, Amazon DynamoDB, Amazon S3, AWS Step Functions, AWS Config, AWS X-Ray och Amazon Athena. Denna session kan hjälpa dig att känna igen kandidater för serverlösa arkitekturer i din egen organisation och förstå områden med potentiella besparingar och ökad smidighet.”

Bli inspirerad av AWS Sweden – nå framgång

Är du, likt många andra, nyfiken på vad det kommer att innebära för svenska företag att Amazon Web Services etableras i Sverige? Oavsett kunskapsnivå, tycker jag att du ska besöka Stockholmsmässan den 16 maj. Jag vågar lova att du kommer inse vilken tillgång det kan bli för ditt företag, och att AWS Sweden kommer att vara framtiden när det gäller datalagring och IT-infrastruktur. Detta gäller både stora och små företag. Ta chansen – lägg dig i framkant nu när möjligheten finns. Tycker du ändå att det känns krångligt kan vi hjälpa dig att tolka och använda tjänsterna för att kostnadsoptimera din IT-miljö. Dina medarbetare och anställda kommer att kunna fokusera på din verksamhet snarare än att fokusera på problem och utveckling av IT-infrastrukturen.

Nu håller jag tummarna för att AWS äntligen kommer att ge oss ett startskott för sverigelanseringen och att vi då kan öppna många dörrar för våra kunder. Fortsättning följer… Vi hörs!

Hälsningar
Gunnar Grosch
Cloud Evangelist – Opsio
gunnar.grosch@opsio.se